22 Martie 2019

Să nu lăsam pe nimeni în urmă!

Aceasta este tema centrală a ediției de anul acesta a Zilei Mondiale a Apei și totodată promisiunea centrală a Agendei 2030 adoptate de către Națiunile Unite în 2015 prin care s-au stabilit obiectivele de dezvoltare durabilă ale umanității pentru perioada 2015-2030. Iar Obiectivul de Dezvoltare Durabilă numărul 6 al Agendei 2030 afirmă clar: apă pentru toți până în 2030, deci să depunem toate eforturile pentru ca până în 2030 să nu lăsăm pe nimeni în urmă, în condițiile în care azi încă miliarde de oameni – de regulă din grupuri marginalizate – trăiesc fără acces la apă potabilă sigură și curată în gospodăriile, școlile, locurile lor de muncă, în agricultură și în industrie.

A “nu lăsa pe nimeni în urmă” înseamnă să ne concentrăm eforturile către incluziunea grupurilor marginalizate din punctul de vedere al accesului la apă de calitate, inclusiv din punctul de vedere al identificării resurselor financiare care să asigure mijloacele de a realiza accesul acestor grupuri la apă și canalizare.

Compania de Apă Someș și-a asumat de mulți ani acest obiectiv ambițios, în principal pe două căi care însă, anul acesta primesc un nou impuls. În primul rând, demarăm al cincilea program major de investiții cofinanțat de Uniunea Europeană și de autoritățile publice din aria deservită, în principal Consiliul Județean Cluj, în valoare de peste 355 Milioane de Euro, al cărui scop este exact acela de a include cât mai mulți cetățeni din județele Cluj și Sălaj între cei care au acces permanent la apă curată și sigură și canalizare.

În al doilea rând, am primit un nou impuls în eforturile noastre de informare, educare și conștientizare a concetățenilor, a copiilor și tinerilor în particular în privința protecției surselor de apă și a mediului, în privința cerinței “apă curată pentru toți”, odată cu adoptarea de către UNESCO a Rețelei Globale a Muzeelor de Apă din lume, la care Compania de Apă Someș prin Muzeul apei propriu și programul educațional aferent, este cu mândrie co-inițiator și membru fondator. De altfel, ca o coincidență, anul 1992 – primul in care s-a început celebrarea Zilei Mondiale a Apei – este si anul de înființare a Muzeului Apei de către Companie, în dorința de a folosi respectul față de tradiția alimentării cu apă a generațiilor anterioare – toți cei care de sute de ani au contribuit în a aduce picătura dătătoare de viață în casele concitadinilor – pentru educația generațiilor viitoare de adulți responsabili la adresa surselor de apă și a mediului.

În condițiile în care peste două miliarde de oameni de pe planetă trăiesc și azi fără apă curată și sigură în casă, este angajamentul ferm al conducerii companiei ca mult mai devreme de 2030 să putem spune: Nu am lăsat pe nimeni în urmă!

Dept. Comunicare&Clienți