Ne regasim in tema Zilei Mondiale a Apei

In fiecare an incepand cu anul 1992, la 22 Martie se celebreaza la nivel international Ziua Mondiala a Apei, urmare a initiativei Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare.

Tema centrală a ediției de anul acesta a Zilei Mondiale a Apei, este ”Apa si schimbarile climatice”. Aceasta tema reprezinta una dintre marile provocari ale secolului 21. Schimbarile climatice afecteaza absolut toate sectoarele de activitate umana, mediul, ne afecteaza pe toti.

In calitate de operator regional pentru judetele Cluj, Salaj si Mures, Compania de Apa Somes a simtit printre primii rezultatele efectelor schimbarilor climatice la care asistam in ultimii ani asupra infrastructurii de alimentare cu apa si de colectare-epurare ape uzate: surse de apa locale din mediul rural secate ca urmare a secetei sau inghetate datorita frigului sever, sau poluate datorita ploilor torentiale, sistemul de canalizare care nu face fata caderilor masive de ploi, statii de epurare inundate de aceleasi ploi intr-un numar, durata si frecventa crescute.

Ne-am dat seama ca trebuie sa gandim in perspectiva si in consecinta, am contractat un studiu asupra impactului schimbarilor climatice asupra infrastructurii noastre prezente si viitoare si cum sa facem aceasta infrastructura mai rezistenta la efectele severe viitoare ale schimbarilor climatice.

De anul trecut, cu sprijinul Consiliului Judetean Cluj si al celorlalte autoritati din aria deservita, am inceput sa implementam cel mai mare program  de investitii derulat vreodata de Compania noastra in valoare de 355 milioane euro. Va dura pana in 2023. In cadrul acestui program vom folosi rezultatele studiului de impact al schimbarilor climatice pentru a adapta constructiv si adecva noua infrastructura ce urmeaza a fi realizata in perioada urmatoare astfel incat sa faca fata mai bine la ceea ce ne asteapta in viitor.

Intentionam sa extindem semnificativ sistemul integrat de alimentare cu apa, inclusiv la nivelul judetului Salaj, pentru a permite localitatilor rurale care azi depind de surse locale sa se conecteze unui sistem public care asigura o alimentare cu apa sigura si continua, eliminand astfel dependenta populatiei de efectele capriciilor naturii asupra apei de baut.

Prin aceste demersuri Compania de Apa SOMES ia toate masurile pentru imbunatatirea continua a calitatii vietii utilizatorilor, a sigurantei si sanatatii publice si a dezvoltarii durabile a mediului inconjurator.

Conducerea Companiei de Apa Somes SA