Alimentare cu apă

Societatea noastră CUMPARĂ apa brută din surse de suprafață (în principal lacuri de acumulare) sau subterane, o transportă prin aducțiuni la stațiile de tratare sau la instalațiile de clorinare aferente surselor subterane unde este supusă unor procese complexe de purificare în vederea potabilizării, o transportă prin magistrale în localități unde, în funcție de necesități este pompată și/sau stocată în rezervoare și apoi o distribuie prin rețelele publice clienților.

Apa brută prelevată din surse este analizată înainte de a intra în stațiile de tratare, este analizată din oră în oră, 24 de ore pe zi, în stațiile de tratare, iar apa potabilă distribuită prin rețele publice este prelevată și analizată zilnic dintr-o multitudine de puncte aleatoare ale sistemului.

Buletinul zilnic de calitate a apei este postat pe pagina web a societății, unde poate fi consultat sau descărcat.

SURSE DE APA

La începutul anului 2016, societatea noastră prelua apa brută din 32 surse, de suprafață și subterane, care deservesc fie sisteme zonale (mai multe localități) fie localități individuale din județele Cluj și Sălaj.

Cel mai mare sistem este cel ”zonal Cluj”, deservit de sursa de suprafață Tarnița. Apa brută preluată de aici este potabilizată la stația de tratare a apei de la Gilău de unde este transportată și distribuită în 3 municipii și orașe (Cluj_napoca, Gherla, Dej) și 109 localități rurale. Numărul acestora este în continuă creștere, noi localități care își realizează sisteme publice de distribuție fiind conectate periodic la acest sistem zonal. Huedin este deservit de un sistem micro zonal din care se alimentează și câteva localități rurale adiacente.

În Sălaj, de exemplu, sistemul zonal Vârșolț deservește Zalău și Șimleul Silvaniei, Jibou și Cehu Silvaniei fiind deservite de surse subterane.

TRATAREA APEI

Statia de tratare Gilau (Cluj) a fost modernizata prin etape succesive de investitii, ultima finalizandu-se in 2010.

Statia de tratare Varsolt (Salaj) a fost modernizata in perioada 2008-2013.

Sursele subterane aferente alimentarii cu apa a localitatilor Huedin, Jibou si Cehu Silvaniei au fost modernizate in perioada 2008-2013.Statia de tratare Gilau

 

ADUCŢIUNI ŞI MAGISTRALE

ADUCTIUNILE SI MAGISTRALELE sunt conductele de mari dimensiuni care transporta apa bruta de la surse spre statiile de tratare sau instalatiile de clorinare (in cazul surselor subterane) sau de la statiile de tratare spre localitati (sau intre localitati).

In perioada 2008 – 2011 a fost construita o noua aductiune de 22 de km intre Gherla si Dej astfel incat si locuitorii Dejului si a zonei rurale inconjuratoare sa poata beneficia de apa potabila de excelenta calitate provenita din lacul Tarnita si potabilizata la Statia de tratare Gilau.

In aceiasi perioada, 8 km ai aductiunilor cu diametrul de 1.400mm dintre Gilau si Cluj-Napoca au fost de asemenea reabilitati, precum si 9,9 km ai aductiunii Salsig-Ulciug care alimenteaza Cehu Silvaniei.

Un avantaj îl constituie faptul că datorită condiţiilor geografice, de exemplu, cele două fire ale magistralei Gilău – Cluj-Napoca funcţionează gravitaţional. De asemenea, o alta magistrală importantă, Vârşolţ – Zalău, funcţionează de asemenea, de regulă, gravitaţional, ceea ce reduce costurile necesare pompării.aductiune_-1Aductiune_2

REZERVOARELE

sunt necesare pentru compensarea variaţiilor de debit orar, pentru cazurile de avarii şi pentru asigurarea debitului necesar stingerii incendiilor, şi asigură de regulă cca. o treime din consumul maxim zilnic. Un numar variabil de rezervoare a fost construit/reabilitat in cadrul fiecaruia din cele patru programe majore de investitii derulate de Companie din 1997 pana in prezent.

Doar in perioada 2008 – 2013, in cadrul ultimului program de investitii, au fost construite sau rehabilitate complet 19 rezervoare.EPSON DSC picturerezervoare-1__800

STAŢIILE DE POMPARE APA POTABILA

sunt necesare acolo unde datorita configuratiei terenului, sau unde in anumite perioade orare (de consum mare) apa nu poate ajunge gravitational.

In perioada 2008-2013 s-au reabilitat sau construit 12 statii de pompare apa potabila.

Statia de pompare

 

REŢELELE DE DISTRIBUŢIE

O serie de zone rezidentiale nou aparute in ultimii ani in orase, dar si strazi mai vechi, nu aveau inca retele de apa. De asemenea, retele vechi sau din material invechite produceau clientilor multe neajunsuri, prin frecventa avariilor care necesitau interventie si deci intreruperea furnizarii.

Toate cele patru programe majore de investitii din 1997 pana în 2013 au avut și component de modernizare sau construire retele de apă.

Doar în perioada 2008- 2013, s-au construit sau reabilitat 143 km de rețele de apă de pe 242 de străzi din cele opt municipii și orașe deservite în județele Cluj și Sălaj.

La finele lui 2015, Compania de Apă SOMEȘ S.A. avea în administrare 3.095 km  rețele de apă.