Educatie

  • Apa ocupă 70% din suprafaţa globului;
  • Din cele 70%, doar 3 % este apă dulce, 97% fiind apa sarată din mări şi oceane;
  • Din cele 3% apă dulce, doar o treime din 1% este disponibilă umanităţii, restul fiind blocată în glaciari, calote polare, pânze freatice de neatins;

  • Pe scurt, dacă 100 litri este apa din lume, mai puţin de o jumatate de linguriţă de ceai este disponibilă ca apă pentru noi;
  • Populaţia globului este prognozată să crească cu 45% în următorii 30 de ani;
  • UNESCO estimează că în 2020, lipsa de apă va fi o problemă globală serioasă pentru umanitate.

Evitarea risipei de apa nu înseamna sa nu mai folosim apa !

O buna parte din eforturile prezente ale C.A.S.S.A. în relaţia sa cu comunitatea şi cu clienţii, se concentrează pe conştientizarea acestora asupra limitei, uneori subţiri, care desparte metodele de evitare a risipei de apă, de practicile de consum care pot avea un potenţial efect negativ asupra igienei individuale şi sănătaţii comunitare în ansamblu.

Pe de o parte, procesul contorizarii la nivel de apartament, dacă este înţeles corect, contribuie în mod semnificativ la evitarea risipei. Chiar şi în acest caz însă, montarea contoarelor în poziţii greşite şi, mai ales, ne-etanşeitatea instalaţiilor sanitare interioare (robinete şi vase WC care picură etc.), duc la pierderi de apă care sunt plătite de consumatori fără a fi efectiv consumate, deci la risipă. De exemplu, un singur vas WC care pierde un fir de apă cu grosimea de doar 3 milimetri, duce la o risipă lunară de peste 26 metri cubi.

Pe de altă parte însă, consumuri declarate la nivel de apartament de doar cateva sute de litri – un metru cub pe lună, dacă reflectă situaţia reală, sunt de natură a fi sub limitele minime care pot asigura o igienă personală elementară. Asemenea situaţii, care chiar dacă nu reprezintă un fenomen, au loc cu o frecvenţă mai mare decât ne-ar conveni să admitem. Iar lipsa unei astfel de igiene personale poate avea efecte negative asupra celor apropiaţi sau chiar asupra comunităţii.

Trebuie înteles că preţul curent al apei, raportat la consumul mediu lunar, normal, al unei persoane, de cca. 4 – 4,5 mc, nu sunt de natură a încărca nici chiar bugetul familiilor nevoiase. O valoare de doar cca. 5 lei/persoană/lună pentru apa potabilă nu poate fi pusă în balanţă cu riscurile pe care le implică lipsa unei igienei personale elementare, dacă se reduce consumul la nivelurile exemplificate anterior.

Iată ce au declarat unii clujeni referitor la reducerea la extrem a consumului de apă, intervievaţi în acest sens de cotidianul Monitorul de Cluj (24.03.2004):
Pur şi simplu e de neconceput situaţia de faţă. Nu pot să cred că oamenii nu se spală şi umblă nespălaţi. Eu nu aş putea renunţa la apă pentru nimic în lume.
E.C., 32 de ani, programatoare
Ăştia care nu se spală acum nu s-au spălat niciodată. Mai degrabă păcălesc contoarele şi tot nu renunţ la apă (...). La noi pe scară se consumă şi doi metri cubi de apă, ceea ce este foarte puţin.
G.B., 53 de ani, revizor
Bunicii mei au apă din izvor şi nu plătesc aşa de mult la stat. Încălzesc apa pe sobă şi se spală. Ce-i drept, durează destul de mult să umple o vană, pentru că încălzesc puţin câte puţin, dar nu umblă nespălaţi.
I.C., 22 de ani, studentă:
Nu trebuie să consumi zeci de litri de apă ca să te împrospătezi în fiecare dimineaţă. Am ajuns în mileniul trei, ca să trăim în condiţiile din epoca de piatră. Aştia de la mine din bloc mă îngrozesc. Vezi la cheltuieli cate 100 de mii pentru apa caldă şi 50 de mii pentru apa rece. Am o vecină la etajul trei, care dacă trece pe casa scării, trebuie să aştept jumate de oră să pot trece după ea.
R.V., 34 de ani, casnică
Unii sunt atât de zgârciţi, încât nu-şi dau seama la ce se expun. Vine vara şi atunci să vezi cât de "plăcut" o să fie. Mă afectează mai ales când circul cu autobuzul. Dacă nu ştiu ce înseamnă să trăieşti civilizat la oraş, să se mute la ţară, unde nu plătesc apa.
V.M., 51 de ani, medic

ALTE SFATURI PRACTICE

a) Pentru a economisi apa

  • Udaţi grădina seara, pentru a evita evaporarea apei şi deci risipirea ei.
  • Nu lăsaţi apa să curgă în permanenţă când vă spălaţi pe dinţi sau vă bărbieriţi.
  • Veţi consuma în medie de două ori mai puţină apă dacă faceţi duş şi nu baie.
  • Spălaţi-vă maşina folosind o găleată şi un burete mai degrabă decât furtunul.

b) Pentru organism şi sănătate

  • În fiecare zi corpul uman pierde în medie 2,5 l apă. Această apă trebuie completată consumând  cca. 3 l de lichide (apă, supă, ceai, suc de fructe, etc), altfel puteţi suferi de repercusiuni asupra sănătăţii: scăderea tensiunii, tulburări neurologice, alterarea rapidă a stării generale de sănătate.
  • Dacă sunteţi însarcinată trebuie să beţi mai multă apă pentru ca dezvoltarea copilului dumneavoastră să fie normală. O cantitate de 1,5 l pe zi este un minim !
  • Calciul conţinut în apă este un remediu activ contra osteoporozei.