Prin decizia Primariei orasului Cluj se infiinteaza Uzinele de Apa si Canalizare, care preiau in administrare patrimoniul existent la acea data:
• sursa din Gradina “Barnutiului” – cca 1.700 mc/zi;
• un rezervor de 140 mc in incinta Spitalului “Carolina”;
• 4,4 km retele de apa, 0,13 km retele de canalizare;
• orasul are o populatie de cca. 35.000 locuitori.
Se deschide santierul de surse, rezervoare si retele.
Se pune in functiune sursa subterana “Floresti“ si un rezervor de 2.000 mc. Orasul Cluj are 42,3 km retele de apa si 20,6 km retele de canalizare. Productia de apa este de 7.500 mc/zi.
In cadrul sursei subterane “Floresti“ se pune in functiune noul front de captare “Sapca Verde”.
Uzinele de Apa si Canalizare Cluj (U.A.C.C) devin regie publica. Se pune in functiune Uzina “Grigorescu“, o aductiune cu sectiunea de 700 mm, tip VIANINI, din tuburi de beton armat centrifugat si un nou front de captare a apelor subterane de la Floresti – Captatia I.
Orasul are 160 km de retele de apa, 79 km retele de canalizare, 6.950 bransamente, o productie de 18.500 mc/zi la 116.500 locuitori.
Se pune in functiune Statia de Tratare a apei de la Gilau. Se pune in functiune sursa de suprafata lac acumulare “Gilau”, cu cca. 60.000 mc/zi si o aductiune cu sectiunea 1.000 mm, tip PREMO, in lungime de 16,5 km.
Se construieste Statia de Epurare Cluj, amplasata pe malul stang al raului Somesul Mic, in aval de municipiu. Solutia tehnologica include din constructie epurarea cu treapta mecanica si biologica.
Se da in functiune o noua aductiune Gilau – Cluj, cu sectiunea 1.400 mm, tip SENTAB, in lungime de 16,5 km.
Regia Autonoma Judeteana Apa – Canal – noua denumire a companiei – isi continua activitatea sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj
Odata cu aniversarea centenarului infiintarii Uzinelor de Apa si Canalizare, R.A.J.A.C. Cluj infiinteaza si inaugureaza Muzeul Apei, singurul de acest gen din Romania si printre putinele de acest fel in lume.
Se pune in functiune a III – a baterie de filtrare la Statia de tratare a apei Gilau.
Se pune in functiune conducta de echilibrare a presiunii intre Podul Garibaldi si Piata Marasti cu sectiunea de 1.400 mm, SENTAB, in lungime de 4,9 km, care imbunatateste alimentarea cu apa a cartierelor Aurel Vlaicu Sud si Nord, Marasti, Someseni precum si a orasului Gherla si localitatilor din aval. De asemenea se pune in functiune un rezervor de 2.500 mc in cartierul Zorilor
La Statia de tratare a apei Gilau se pune in functiune etapa a doua de extindere a micrositelor. Incep lucrarile la aductiunea cu diametrul de 1.200 mm, HOBAS, intre Barajul Somesul Cald si Statia de tratare Gilau. Demareaza Programul de Dezvoltare a Utilitatilor Municipale etapa a II-a – MUDP II
Se da in functiune tronsonul I, de 685 m, din Canalul colector cu sectiunea de 2,65 m, realizat in scut prin tehnici miniere, la adancimea de cca. 10m
Se finalizeaza etapa I de extindere a sistemului de canalizare din cartierul Dambul Rotund – zona strazii Maramuresului – cca. 10 km. Se implementeaza, in cadrul MUDP II, sistemul de monitorizare computerizata a retelelor de apa cu teletransmisie radio a parametrilor de stare la Dispecerat.
Se receptioneaza, in cadrul programului MUDP II, rezervoarele de 5.000 mc Baciu, respectiv cel de 10.000 mc Manastur, reabilitarea a 33,6 km retea apa, reabilitarea si retehnologizarea Statiilor de pompare Grigorescu, Zorilor, Govora, Clabucet, constructia Statiei de pompare Manastur, lucrarile de reabilitare a peste 30 km retele de canalizare din cartierul Zorilor. Se finalizeaza aductiunea cu sectiunea de 1.200 mm, HOBAS, intre Barajul Somesul Cald si Statia de Tratare a apei Gilau si reteaua de canalizare de pe strazile limitrofe strazii Corneliu Coposu, cca. 9 km
Se semneaza Memorandumul de finantare ISPA. Se pune in functiune tronsonul II, de 1.529 m a Canalului Colector mal drept raul Somesul Mic si se finalizeaza, prin MUDP II, lucrarile de modernizare si retehnologizare a Statiei de tratare a apei Gilau. Se finalizeaza contorizarea la nivel de imobil in aria urbana deservita
Are loc receptia lucrarilor Etapei a II-a de reabilitare, modernizare si re-tehnologizare a Statiei de Epurare a apelor uzate Cluj, care devine una dintre cele mai moderne din tara. Se finalizeaza programul MUDP II
Demareaza lucrarile in cadrului programului de ”Alimentare cu apa a Campiei Transilvaniei”, etapa I si se inregistreaza un progres fizic de peste 5,3 km retea pe tronsonul Apahida – Caianu. Sistemul zonal deserveste 2 municipii (Cluj-Napoca si Gherla) si 22 de localitati rurale
Regia adopta Codul Etic al angajatilor, primul de acest gen in serviciile publice de profil din Romania. Primeste Licenta de operare din partea ANRSC; Este aprobat ”Regulamentul de Organizare si Functionare a serviciilor publice de alimentare cu apa potabila si de canalizare”. La 17 Aprilie are loc ceremonia oficiala de inaugurare a lucrarilor efective in cadrul ISPA, contractul C1. In luna Mai, R.A.J.A.C. Cluj castiga locul I la editia a VI-a a Expo Apa – Expozitia Internationala specializata in domeniul alimentarilor cu apa, canalizarilor si epurarii apelor uzate, organizata anual de Asociatia Romana a Apei – cu standul ”Proiect ISPA Cluj”.
In data de 23 Decembrie 2004, Consiliul Judetean Cluj decide reorganizarea R.A.J.A.C. Cluj in societate pe actiuni, el fiind initial actionar unic
6 Ianuarie: ia nastere oficial COMPANIA DE APA „SOMES” S.A. (C.A.S.S.A.). In data de 26 Ianuarie, prin modificarea statutului societatii, Consiliul Judetean stabileste noii actionari: Judetele Cluj si Salaj prin Consiliile Judetene, respectiv municipiile Dej, Gherla si Zalau si orasele Huedin, Cehu Silvaniei, Simleul Silvaniei si Jibou, prin Consiliile locale. La 16 Februarie Consiliul Judetean Cluj decide delegarea directa a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si de canalizare catre Compania de Apa SOMES. Urmeaza hotarari similare ale celorlalte autoritati judetene si locale actionari ai companiei.
1 Iulie – Compania de Apa SOMES devine efectiv (primul) operator regional din Romania care deserveste doua judete – Cluj si Salaj. In August demareaza lucrarile in cadrul componentei Cluj a programului SAMTID.
– In Noiembrie C.A.S.S.A. este licentiata de A.N.R.S.C. ca operator regional. Primeste Diploma locului I la capitolul “Industrie” categoria de profil “Intreprinderi mari” in Topul Firmelor membre ale Camerei de Comert Cluj.
In Noiembrie, noul Contract de concesiune al serviciului este semnat intre “Asociatia Regionala pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes-Tisa – ARDIBHST” in numele autoritatilor locale actionari ai societatii si Compania de Apa SOMES”
Comisia Europeana aproba oficial proiectul major “Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din judetele Cluj-Salaj” depus de Compania de Apa SOMES – CASSA -pentru co-finantare din Fondurile de Coeziune ale Uniunii Europene, in valoare de 196,9 Milioane Euro. Se finalizeaza programul SAMTID.
Se deschid primele santiere din cadrul proiectului major POS Mediu 2008-2015. La 7 Mai 2009 are loc ceremonia oficiala de inaugurare a prizei de apa bruta Tarnita iar acest lac de acumulare de 70 Milioane mc de apa de munte devine sursa de baza de apa bruta a sistemului zonal Cluj. Compania de Apa SOMES devine producator important de energie verde prin darea in functiune a Microhidrocentralei Tarnita, alaturi de energia produsa din biogaz la epurare si utilizarea panourilor solare. Se finalizeaza programul ISPA
Ca o recunoastere a performantelor si investitiilor realizate, Companiei de Apa SOMES i s-a decernat de catre Facultatea de Business a UBB, “Premiul Business pentru Investitii facute si atragerea de fonduri europene”. Se deschide un nou si modern punct de lucru cu clientii in cladirea Camerei de Comert Cluj. ADI aproba noul Regulament al serviciului si noul Contract.
La 8 Iunie 2011 are loc ceremonia oficiala de finalizare a lucrarilor la Aductiunea Livada-Dej, in cadrul POS, Dejul primeste apa din Tarnita si se elimina dependenta alimentarii cu apa a acestui oras de un agent economic privat in faliment.
Se finalizeaza contractile de lucrari din cadrul POS privind modernizarea si extinderea retelelor din Zalau, Jibou, Cehu Silvaniei, Dej, Gherla, Huedin, Simleu Silvaniei, extinderea retelelor din Cluj-Napoca, extinderea si modernizarea SCADA regional. In Octombrie s-a sarbatorit plata ultimei rate a imprumutului de la BERD in cadrul programului MUDP II. Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la înființarea Uzinelor de Apă și Canalizare (UAC) formate oficial la 8 Noiembrie 1892, Muzeului Apei înființat de Compania de Apă SOMEȘ SA în 1992, i s-a atribuit numele de “Leonida Truță”. In Noiembrie, proiectul POS Mediu Cluj-Salaj a castigat Marele Trofeu al categoriei “Mediu” la editia a IV-a a Galei Multiplicatorilor de Valori Europene Transilvania Nord in cadrul Zilelor Regio.
Se finalizeaza lucrarile la Statiile de Epurare Hued, Gherla, Dej, Cluj, reabilitarea retelelor si cele din cadrul contractului de rezervoare Cluj-Napoca, la Statia de tratare Varsolt. Incepand cu data de 4 Martie 2013, Dispeceratul Companiei de Apa SOMES SA s-a mutat in spatiul nou amenajat de pe str. E.Grigorescu nr. 55. In Iulie, Clubul Global Trade Leaders (GTL) a selectat Compania de Apa SOMES pentru Premiul international pentru excelenta in afaceri. Compania primeste inca o certificare de calitate, respectiv pentru implementarea si mentinerea sistemului de management al sigurantei alimentului conform conditiilor din standardul SR EN ISO 22000 :2005.
\
Se aprobă finanțarea Asistenței Tehnice pentru POIM.
Se reabilitează aducțiunea Dn 700/Dn 800 Florești-Grigorescu in cadrul programului de investiții POS.
Se finalizează programul POS Mediu și POS Economii, încep pregătiriile pentru programul investițional POIM.
Compania de Apa Someș S.A. ,devine coinițiator și membru fondator al rețelei globale a muzeelor de apa WAMU-NET .
Se mofifica echipa manageriala care a condus societatea din anul 1992.UNESCO adoptă rezoluția de recunoaștere a WAMU -NET . Se semneaza contractele de Finanțare POIM cu Ministerul Fondurilor Europene.
Se dă în folosință noua clădire de la Sediul Companiei de Apa Someș din Cluj-Napoca.
Comisia Europeană aprobă finanțarea POIM Cluj-Sălaj.
Compania de Apă Someș S.A. primește premiul internațional ESQR.
Se semnează primele contracte pe POIM Cluj-Sălaj.Compania primește premiul Internațional EBA.
Începe reabilitarea Muzeului Apei “Leonida Truță”.
Se inaugurează Call-Center-ul Companiei de Apă Someș S.A.
UNESCO aprobă a II-a rezoluție de sprijin a WAMU-NET. Compania de Apă Someș S.A. este cooptată in WWQA.